Optische kabel aansluiten

Stel, je hebt een leuke collectie elpees die graag nog eens wilt beluisteren. En je hebt ook een mooi apparaat waar je een leuk geluid uit kunt halen. Je hebt alleen een probleem: de pick-up heeft helaas geen digitale HDMI poort en praktisch alle apparatuur is daar tegenwoordig van voorzien. Dan ga je dus op zoek naar een alternatief. Een prima keuze is dan een optische kabel. Daarmee kun je de platenspeler makkelijker verbinden met een receiver (zoals goede luidsprekers) en geven je elpees het beste en helderste geluid op dat je je maar kunt voorstellen. Hiervoor ga je dus een optische kabel aansluiten.

Vormgeving en de optische kabel aansluiten
Een optische kabel (ook wel Toslink genoemd) maakt gebruikt van een lichtsignaal voor de overbrenging van geluid. Daarom is deze minder gevoelig voor storingen. De aansluiting van een optische kabel is niet eenvoudig: het komt erg nauw en de kabel dient echt goed aangesloten te zijn, anders bereik je niet het optimale resultaat qua geluid. De gaatjes waar de connector van de optische kabel in hoort, zijn heel smal en de kabel past maar op één enkele manier. Vergissen kun je je bij de aansluiting overigens niet, er is geen enkele andere poort waar deze kabel in past, hoeveel er ook achter op een apparaat mogen zitten.

Materiaal
Voor het omhulsel van een optische kabel wordt gebruik gemaakt van een zwarte coating die samengesteld is uit drie flexibele laagjes. Deze zorgen ervoor dat de kern van fiber beter beschermd wordt tegen beschadigingen en dat de kabel soepel door een bocht heen kan als dat nodig is wanneer je deze wilt aansluiten.

Beschadigingen
De kabel mag dan behoorlijk flexibel zijn, de kans op beschadigingen is altijd aanwezig. Ga je een optische kabel aansluiten? Zorg er dan voor dat je er zo weinig mogelijk bochten in legt, want deze vergroten de kans op een breuk of beschadiging aan de optische kern. Meet van tevoren goed hoe lang de kabel is die je nodig gaat hebben, daarmee voorkom je problemen.

Waarom kies je een optische kabel?
Een goede optische kabel is helemaal geen slecht alternatief voor een HDMI kabel. De optische kabel werkt door middel van een lichtsignaal, ook wel beam genoemd, en is daardoor nauwelijks gevoelig voor storingen. Dit in tegenstelling tot een digitale coax kabel. Deze is veel gevoeliger voor storingen, maar heeft wel als voordeel dat de kabel zelf veel minder gevoelig is voor breuken en beschadigingen. Kijk daarom eerst goed wat het beste bij je apparatuur past en welke kabel je daarvoor dient te kiezen. Zodat ook jij weer optimaal geniet van het vinyl dat je wilt afspelen.

Keuze in optische kabels
Ben je op het punt gekomen dat je een optische kabel uit gaat kiezen? Raadpleeg dan eerst het internet of ga eens in de winkel kijken wat er allemaal te koop is. Kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, uitvoeringen en prijsklassen, en wat voor de een wellicht het beste is, hoeft dat nog niet meteen voor de ander ook te zijn. De duurste kabel is ook niet altijd de beste keuze.